Θεατρική παράσταση για το σχολικό εκφοβισμό
Την Πέμπτη 15/2/24 και 22/2/24 πραγματοποιήθηκε μια εκπαιδευτική δράση για εφήβους με την παράσταση «Η ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας» του Τάσου Αγγελόπουλου.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΙΚΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ
Στη θέση του Βίκτωρα θα μπορούσε να βρίσκεται κάθε παιδί που πέφτει – ή έχει πέσει – θύμα παρενόχλησης μέσα στο σχολικό περιβάλλον και στη θέση της Μαρίας ο κάθε συμμαθητής ή συμμαθήτρια που καλείται να πάρει θέση απέναντι στο φαινόμενο αυτό. Πώς μπορεί να σπάσει ο κύκλος της βίας; Είναι το κλειδί της λύσης οι παρατηρητές; Τι μπορεί να προτείνουν οι ίδιοι οι μαθητές ως λύση;
Λίγα λόγια για την παράσταση…
Δύο ηθοποιοί μπαίνουν μέσα στις σχολικές τάξεις και φέρνουν τα πάνω κάτω. Με απλό καθημερινό τρόπο αναδύουν σοβαρά θέματα που απασχολούν την σχολική κοινότητα όπως ο σχολικός εκφοβισμός και η ενδοσχολική βία. Η σχολική αίθουσα μετατρέπεται σε χώρο σκηνικής δράσης με βασικούς ήρωες της ιστορίας τον Βίκτωρα και τη Μαρία. Το πρωτότυπο της παράστασης είναι ότι οι μαθητές γίνονται ηθοποιοί και παίρνουν μέρος στην δράση που εκτυλίσσεται μπροστά τους και βιώνουν με έναν διαφορετικό τρόπο την παράσταση με το ρόλο του ηθοποιού ή του παρατηρητή αποκτώντας ενσυναίσθηση. Οι μαθητές με αυτόν τον τρόπο ενεργοποιούνται και εξοικειώνονται με τους θεατρικούς κώδικες και τις αλλαγές σε όλη την πλοκή της ιστορίας. Μετά το τέλος της παράστασης ακολουθεί θεατροπαιδαγωγική δράση με εμψυχωτές τους δύο ηθοποιούς ή/και ανοιχτή συζήτηση με τους μαθητές και τις μαθήτριες. Το πρωτότυπο κείμενο της παράστασης κυκλοφορεί στο βιβλίο του Τάσου Αγγελόπουλου Παίζοντας θέατρο. Ασκήσεις και παιχνίδια για τη θεατρική αγωγή από τις εκδόσεις ΣΟΦΙΑ.
Ευχαριστούμε θερμά την σκηνοθέτη Ρία Μεντηλίδου και τους ηθοποιούς Αλίκη Ατσαλάκη και Θοδωρή Θεοδωρίδη, που παρουσίασαν με επαγγελματικό τρόπο την θεατρική αυτή δράση.
Ευχαριστούμε τα μέλη της Επιτροπής Διεπιστημονικής Υποστήριξης (ΕΔΥ) και συγκεκριμένα την ψυχολόγο Σταματάκη Παρασκευή και την κοινωνική λειτουργό Καλλέργη Άννα για την ενεργό παρουσία τους στην παράσταση.
Παραγωγή: BEHOLD (https://www.facebook.com/BEHOLDTHEATRE).
Με αφορμή την παράσταση οι μαθήτριες της Α τάξης Αλεξάκη Μαρίζα και Φανουράκη Φωτεινή του Γυμνασίου γράφουν…..
“Ο εκφοβισμός ή bullying αποτελεί σωματική ή ψυχολογική κακοποίηση ή μείωση ενός άτομου σε μια ομάδα .
Το bullying δεν συμβαίνει μόνο σε έναν σχολικό χώρο , μπορεί να διεξέλθει και σε κέντρα εστίασης , αθλητικές εγκαταστάσεις , ακόμα και σε μια οικογένεια . Κάποιος μπορεί να δέχεται τον εκφοβισμό λόγω της φυλής του, των πολιτικών του επίλογων, τον τρόπο ζωής του, τα προβλήματα υγείας κ.λπ.
Διακρίνεται σε:
- Λεκτικό
- Σωματικό
- Ψυχολογικό
Τα είδη του εκφοβισμού είναι πολύ διαφορετικά, καθώς και οι μέθοδοι με τα οποία εφαρμόζονται. Σε γενικές γραμμές, ο επιτιθέμενος έχει πάνω στο θύμα σωματική ή αριθμητική υπεροχή. Οι συνέπειες του εκφοβισμού αφορούν όλους τους εμπλεκόμενους σε βάθος χρόνου, αλλά το μεγαλύτερο αντίκτυπο έχει βέβαια στο θύμα. Το bullying κυμαίνεται από την απλή μορφή εκφοβισμού σε πιο σύνθετες μορφές, στις οποίες «ο νταής» ενδέχεται να έχει έναν ή περισσότερους φίλους που μπορεί να φαίνεται να είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τον «αρχι-νταή» στις δραστηριότητές του. Το νταηλίκι στο σχολικό ή εργασιακό χώρο αναφέρεται και ως ομότιμη κακοποίηση. Είναι ακόμη ένας παράγοντας ώθησης στη μετανάστευση. Μερικές φορές ως «εκφοβισμός» αναφέρεται επίσης η γραφειοκρατική παρενόχληση και η ανούσια επιβολή περιορισμών ή απαιτήσεων.
Αντιμετώπιση του εκφοβισμού
1. Μιλήστε στους γονείς σας ή σε έναν ενήλικα που εμπιστεύεστε
2. Αφήστε τους γονείς σας να έχουν πρόσβαση στα κοινωνικά μέσα (Social Media)
3. Αποφεύγετε να βρίσκεστε μόνοι σας τις περισσότερες φορές, όταν παίζετε, όταν γυρνάτε από το σχολείο.
4. Σε περίπτωση που σας πειράξουν να το αγνοήσετε και να φύγετε μακριά σηκώνοντας ψηλά το κεφάλι.
5. Κρατήστε τον θυμό σας, μην απαντήσετε με βία.
6. Μιλήστε στον γονιό σας, στον σύμβουλο σχολικής ζωής, σε κάποιον καθηγητή, στον γυμνασιάρχη…. Προσοχή μην το αποσιωπήσετε!
7. Μην μένετε παθητικοί αλλά δείξτε με την στάση σας ότι είστε εναντίον αυτού του φαινομένου.
Από όλα τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι το να χτυπάς ή να βρίζεις κάποιον δεν σε κάνει μάγκα. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε ώστε τα διαφορά είδη εκφοβισμού να μειωθούν ή να εξαφανιστούν.
Ενημερώσου για τον εκφοβισμό και προστατέψου! “
Ένα βίντεο αφορμή για προβληματισμό……
Film Mesir
Η υπεύθυνη καθηγήτρια της διοργάνωσης
Μοσχοβάκη Κορίνα