Δράση για τα ανθρώπινα δικαιώματα “ΕΓΩ ΚΙ ΕΣΥ ΜΑΖΙ”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρακολουθήστε στιγμιότυπα ΕΔΩ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948.

Στο πλαίσιο αυτού του εορτασμού  τα τμήματα Β5, Γ1, Γ4 του 3ου Γυμνασίου  με τις εκπαιδευτικούς  Σηφάκη Ευαγγελία και Τζομπανάκη Γεωργία υλοποίησαν δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών στον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου, στην καταπολέμηση των διακρίσεων και των κοινωνικών προκαταλήψεων.

Αρχικά, με  ένα  παιχνίδι  γνωριμίας οι μαθητές συνειδητοποίησαν ότι είναι μέλη μιας ομάδας που χαρακτηρίζεται από ομοιότητες και διαφορές. Το παιχνίδι συνεχίστηκε χρησιμοποιώντας στερεότυπες εκφράσεις που διαμορφώνουν έμφυλους ρόλους, οι οποίοι προβλημάτισαν τα παιδιά.

pastedGraphic.png pastedGraphic_1.png

 Αυτές οι φράσεις καταγράφηκαν  στον πίνακα και ακολούθησε  συζήτηση πάνω στα στερεότυπα, στα έμφυλα στερεότυπα και στα τυχόν προσωπικά βιώματα των μαθητών.

Στη συνέχεια, ζητήθηκε από ένα μαθητή να διηγηθεί το παραμύθι της Σταχτοπούτας. Οι μαθητές ανέλυσαν  τις σχέσεις και τις συμπεριφορές των ηρώων και κατέγραψαν στον πίνακα τα σημεία του παραμυθιού όπου καταπατούνται τα δικαιώματα του ανθρώπου ή περιέχουν στερεότυπα. Έπειτα χωρίστηκαν σε ομάδες και ξανάγραψαν  το παραμύθι με εξίσωση των ρόλων και σεβασμό στον άνθρωπο.

pastedGraphic_2.png pastedGraphic_3.png

Ακολούθησε συζήτηση για τα δύο φύλα, την ισότητα και γενικότερα για τα δικαιώματα του ανθρώπου. 

pastedGraphic_4.png pastedGraphic_5.png

Τέλος, διάβασαν την Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο διαδίκτυο και η δράση ολοκληρώθηκε με την απόφαση των μαθητών να ζωγραφίσουν το σημαντικότερο, κατά τη γνώμη τους, ανθρώπινο δικαίωμα. 

pastedGraphic_6.pngpastedGraphic_7.png pastedGraphic_8.png

pastedGraphic_9.png 

pastedGraphic_10.png

pastedGraphic_11.png

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...