Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Βίντεο – Αφιέρωμα από την καλλιτεχνική – θεατρική ομάδα του 3ου Γυμνασίου

Η λέξη αναπηρία φαίνεται να έχει μια ρίζα απο το ρήμα πηρώ που σημαίνει καθιστώ κάποιον μη ικανό η ατελή, αλλά δεν μπορεί να μεταφραστεί ακριβώς, όχι απο εμένα αλλά ούτε απο την επιστημονική κοινότητα ούτε απο κανέναν.

Αν την μεταφράσουμε όπως την έχει μάθει λανθασμένα ο λαός σε ανημποριά όμως, προσωπικά ευχαρίστως να επεξηγήσω που υπάρχει ανημποριά.

Αναπηρία υπάρχει εκεί που δεν υπάρχει πρόσβαση.

Αναπηρία υπάρχει εκεί που δεν υπάρχει συμπερίληψη.

Αναπηρία υπάρχει εκεί που ο γονέας δεν θα φύγει ήσυχος απο την ζωή για το μέλλον του – των παιδιών του αν δεν υπάρχει αυτονομία και ταυτόχρονα απουσιάζουν δομές κτλ.

Αναπηρία υπάρχει όπου υπάρχει ομερτά σε κακοποιήσεις.

Αναπηρία υπάρχει εκεί που υπάρχει bullying

Αναπηρία υπάρχει όπου δεν υπάρχει διάγνωση σε περιπτώσεις που θα έπρεπε να υπάρχει.

Αναπηρία υπάρχει όσο σε γιατρούς δεν περιλαμβάνονται διαγνώσεις στην βασική εκπαίδευση – και σε εκπαιδευτικούς κ.α επιμόρφωση.

Αναπηρία υπάρχει όπου απουσιάζει η παράλληλη στήριξη , ΕΒΠ κτλ

Αναπηρία υπάρχει όταν γίνεται ένα τσουβάλιασμα όπως και με την λέξη ΑΜΕΑ.

Αναπηρία υπάρχει όταν στον δημόσιο διάλογο μερικές φορές ο αντίλογος περιλαμβάνει προκειμένου να “υποβαθμιστεί” ο αντίπαλος απαγορευμένες για την ψυχολογία των οικογενειών εκφράσεις.

Αναπηρία υπάρχει όταν σε εκπομπές λέει κάποιος για προβληματικά παιδιά σε συζήτηση για προγενετικό έλεγχο και δεν τον διορθώνει κανείς.

Αναπηρία υπάρχει αν γράφει κάποιος καμπάνια “κατά” του αυτισμού.

Και μην ξεχνάς καλέ μου αναγνώστη ότι οι πλατφόρμες Fb-insta Twitter που σχολιάζεις λέγοντας κάποιον υποτιμητικά ανάπηρο για να τον υποβαθμίσεις χωρίς να έχει κάποια διάγνωση, ανήκουν σε ανθρώπους με “αναπηρία” που αν δεν την είχαν ίσως να μην είχαν φτάσει τόσο ψηλά και σίγουρα εσυ δεν θα είχες πρόσβαση να γράψεις.

Τον Έλον Μασκ και τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ που βρίσκονται το φάσμα του αυτισμού .

Για τα υπόλοιπα εφ όσον είναι εκ γενετής προσωπικά προτιμώ τους όρους τυπικής και άτυπης ανάπτυξης.

Άλλωστε όπως έλεγε και ο Φρόυντ “η μόνη διαφορά με την οποία πλάστηκαν οι άνθρωποι είναι τα όργανα αναπαραγωγής που και αυτά κρυμμένα είναι”.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ολόκληρη η δημοσίευση ΕΔΩ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...