1η Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία

Στην Αφρική υπάρχει μια παλιά παροιμία για τους ηλικιωμένους η οποία λέει: «Αυτό που ένας  ηλικιωμένος βλέπει όταν κάθεται στο έδαφος,  ένας νέος δεν μπορεί να το δει ακόμη και αν κάθεται πάνω σε ένα δέντρο.»

Την 1η Οκτωβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια ημέρα της τρίτης ηλικίας. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.

Όλοι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι αποζητούν και δικαιούνται την ζεστασιά, την φροντίδα και την αγάπη μας.  Οι παππούδες δικαιούνται να απολαύσουν τα ξεχωριστά προνόμια που έχει ο ρόλος της γιαγιάς ή του παππού. Είναι αυτοί που συμβάλλουν διαφορετικά στη ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη του παιδιού. Είναι αυτοί που θα πουν ιστορίες, που θα επιτρέψουν ένα γλυκό παραπάνω ή που θα κάνουν μαζί με τα εγγόνια τους «ζαβολιές» γελώντας και συμφωνώντας ότι «δεν θα πουν τίποτα στην μαμά και στον μπαμπά». Είναι αυτοί, που έχοντας υπάρξει γονείς στο παρελθόν, δικαιούνται πλέον να  ξεγνοιάσουν, να εμπιστευτούν τα παιδιά τους στο γονεϊκό ρόλο και να κακομάθουν και λίγο τα εγγόνια τους.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...